Trenulete H0

Scrie răspuns
geo2087
gură spartă
gură spartă

Re: Trenulete H0

Mesaj de geo2087 » Joi, 22 Noiembrie '12, ora 22:06

Arata foarte dragut :D Incearca sa modelezi cu un program precum cel de mai sus, sau WinRail, WinTrack, si vezi cum arata, au si vizualizare 3d.

E bine daca ai spatiu pentru asa ceva. Eu am inceput ceva mai mic momentan, din lipsa spatiului, pe o suprafata de 2500mm x 800mm :) Va fi un switching layout, sau shunting layout.
[flickr]8183681558[/flickr]
Cam asa m-am gandit. Totusi, ce e acolo este pe o suprafata de vreo 2400mm x 450mm, deci poate o mai extind, mai vad eu. As incerca sa fac sa fie posibila conectarea unor module separate daca va fi cazul pe viitor :D
In principiu voi pune cateva industrii pe acolo pe langa sine, un peron, o statie de alimentare pentru locomotive, o remiza, plus un mic deal, sub care vor sta frumos vagoanele :) Dealul acela in acelasi timp as vrea sa contina si o cariera, sau ceva de genul, daca nu, o fabrica de cheresetea roflol.

Pana acum am confectionat un cadru pentru masa mea. Am facut-o in cateva ore in weekend cu cateva lemne de la Bricostore. Am reusit sa o fac destul de solida. Acum urmeaza sa cumpar o placa de OSB, dar intre timp m-am gandit ca alternativa, placa sa fie din PFL. Este mai usoara, mai subtire si nici nu am nevoie de rezistenta foarte mare, pentru ca am facut la cadru mai multe traverse, deci nu e problema. Pe urma mai trebuie niste picioare, trebuie sa fac rost de o bormasina sa fac gauri, deoarece as vrea ca picioarele sa fie detasabile. Sper ca pana la Craciun sa fac toata partea asta :)

Ca si video-uri, daca ai vazut la ce am dat eu like, ar trebui sa te ajute, eu asa am ajuns din video in video :) Am gasit mai multe canale dragute (EverardJunction imi place cel mai mult, desi ce foloseste acolo pare a fi OO nu H0, dar toate tehnicile, ideile sunt valabile la orice scara)

Spor la idei, si daca gasesti ceva interesant, nu ezita sa ne anunti si pe restul :D

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Mesaj de N33 » Joi, 22 Noiembrie '12, ora 22:49

Defapt vreau un layout micut dar bine aranjat ...
Sa aiba dealuri si munti,case,cladiri industriale,poduri,tuneluri si ETC.
Nu am pus la scara desenul ala ... deci eu vroiam un layout destul de mic.
Voi incerca programul ala...
Voi folosi tone de polistiren pentru detalii si am gasit la un magazin din Budapesta "iarba" din asta ... praf,2000 ml cu vreo 80 lei ... cred ca cateva din alea,seturi din alea de la woodland cu DIY tree.Vreau sa-l fac cat mai ieftin si cat mai creativ,asa ca nu voi cumpara chestii din astea premade.

Voi reveni cu ceva mai concret si marimi corecte. :)
Mersi de info ... si dupa ce ai cumparat cladirile alea,sa-mi spui si mie ceva preturi.

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă
Judet: Mures

Mesaj de lapsanszkitamas » Vin, 23 Noiembrie '12, ora 17:00

in primul rand succes la germana. iti va folosi foarte mult... vei intelege ce zice hitler
in al doilea rand, cel mai mic layout circular (am calculat) cu limita exact la sina (deci trenul merge la margine, iar restul este in mijlocul ovalului) ai nevoie de cca 1m patrat
eu din motivul asta am sistat lucrarile, lipsa de spatiu. am doar 80x30, in orice caz nu indeajuns, nici macar pt ceva de gen shunting/switching. acum pt un timp, trebuie sa renunt la orice proiect, desi aveam unul perfect.
in rest planul e foarte bun, astept sa vad executarea.
Follow LapsiKocka - Instagram - Youtube - Facebook

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 12:45

@N33: nu folosi polistiren expandat, mai bine cumpara profile, cartoane si fa-le asa. iar dealul incearca sa-l faci ca aici, fiindca e mai usor (ca dificultate), are masa mult mai mica si e mai rezistent

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 14:45

Stiu si eu ... Mi se pare mai usor cu polistiren ... si Woodland scenics are piesele alea care se pun sub sine in multe marimi si rampele alea sunt chiar bune.

Pentru ce face omul acesta este bun si cartonul pentru ca nu are munti si mai multe nivele.Eu vrea sa fac sa mearga sinele sus-jos,cu multe poduri etc etc ....

cristian333
gură spartă
gură spartă

Mesaj de cristian333 » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 14:51

Mult noroc atunci roflol Eu am incercat sa fac un tunel de tren din aracet si ziare la 8 ani... Inca mai am hartie pe degete roflol
LEGO System Master!

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 16:27

aici nu se face cu hartie ci cu fasii de material textil si aracet DILUAT. aia ce ai incercat tu se numeste metoda rapida, asta folosita in poze e metoda mai inceata, dar sigura
@N33: evident, pt elevarea sinelor e mai bine sa folosesti polistiren, dar pt un delusor e mai simplu cu schela+panza. sunt chiar curios, daca-l faci din polistiren, oare e mai realist decat cu schela+panza?

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 18:57

Si inca ceva, daca vrei multe diferente de nivel, ai nevoie de spatiu mult mult :) Nu poti sa te astepti sa ai inclinatii mai mari de 4% si sa si poata urca trenul... :p

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 19:21

Da ma gandeam eu ca nu pot sa pun sina de 25 cm lungime la o diferenta de nivel de 10 cm.
Apropo la ce inaltime trebuie sa fie sinele ca trenurile pe sinele sub sa nu se loveasca de astea.Aici ma gandesc la poduri care trec peste alte sine.
@Tamas:In videourile la care m-am uitat au facut cu polistiren si ghips.Arata chiar realist,dar ce facea omul ala din poza nu mi se parea asa realist ca cel cu ghips.Oricum polistirenul il tai cum vrei tu ... dar catronul ala nu este chiar asa usor de facut ... si nu poate fi slefuit etc etc ... Oricum eu sub sine pun polistiren,fac cumva un contur pentru munti si fac tunelurile si umplu golul cu hartie,asa au facut intr-un video si chiar a iesit bine.

Dar pana nu ajung acasa si nu experimentez nu pot sa spun nimic concret.

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 21:23

atentie baieti ca declivitatea (gradientul) nu poate fi mai mere de 10% adica 1 cm inaltime la 10 cm cale de rulare.
din acest motiv, ideal e ca urcusul sa fie in curba
R=45-50 cm => distanta parcursa de la m=0 pana la m=max este 3.14*(45-50)~150 cm deci mmax=15 cm, deajuns pt a trece peste sina+tren+catenara(la electrificari)

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Dum, 25 Noiembrie '12, ora 23:23

15 cm
Got it ! Celelalte mi se par blah blahuri roflol
Mersi de raspunsul exagerat de lung ;)

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Lun, 26 Noiembrie '12, ora 00:05

10 cm cale de rulare................... 1cm inaltare
x cm cale de rulare...................y cm inaltare

x= lungimea unui semicerc y= inaltarea maxima admisa pt distanta x
R=raza minima a unei curbe H0 (45-50 cm)

x= (2piR)/2=3.14*R = ~150 cm => y=(x*1)/10= 150*1/10=15 cm

inaltimea maxima admisa pt un semicerc (o curba de 180 de grade) y=15 cm

ma asteptam ca dintre toti macar tu sa intelegi
my teaching skills are bad, and i should feel bad

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Lun, 26 Noiembrie '12, ora 00:34

Tocmai vroiam sa ii raspund lui N33, dar raspunsul tau e mult mai bun, mult mai savant :)) Si eu tot pe la 15 cm am ajuns cu calculele, dar trebuie sa fi atent si la inaltimea sinelor + inaltimea track bed-ului :) se mai aduna aproape 1cm de acolo

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Lun, 26 Noiembrie '12, ora 15:45

am mai facut ceva calcule, m-am mai gandit si chiar daca esti iDIOT si ridici pantograful la maxim, tot te incadrezi in cei 15 cm. acuma daca bagi terasament (trackbed) de 3 m (in realitate, la scara iti iese 3.5 cm) si bagi si mesager si catenara in tunel, tot te incadrezi*, fiindca o locomotiva cu pantograful la maxim e undeva pe la 4.5-5 cm (nu am masurat, doar am calculat, presupunand ca producatorul mentine cu strictete regula de 1:87)

* te incadrezi si la categoria iDIOT roflol roflol

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Lun, 26 Noiembrie '12, ora 16:09

Bine,atunci 16 centimetri,dar eu nu cred ca am destul spatiu asa ca trebuie sa pun 3/4 din panta in tunel ... si macazul tot va fi in tunel,daca trebuie sa fie asa lung ... Stai un pic ... daca 1 cm inaltime la 10 cm de sina => 160 cm de sine in panta ... 1,6m de sina ... oare unde imi incap sinele astea .... :?
Apropo,la sinele Piko sunt codate si cu R1,R2,R3,R4 si R9 cred.Adica asa era in programul SCARM.Cealalta problema este ca nu mai stiu ce sine am eu acasa (au ramas de la seturile alea ce am primit cand eram mic).

Nu stiti de unde pot sa cumpar polistiren din ala ce se pune sub sine de la woodland scenics
http://woodlandscenics.woodlandscenics. ... 416/page/1
Din astea sau daca mai fabrica cineva sau daca pot sa-l fac eu.Ca restul pot sa fac din polistiren cumparat de la magazin si ziare/hartie.

In Romania de la ce magazin imi recomandati sa cumpar ?
Ca aici am gasit cateva magazine si cred ca le voi vizita ... poate cumpar si pietris si praf din ala verde ... adica iarba si celelalte.