Lego Trains

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă
Judet: Mures

Lego Trains

Mesaj de lapsanszkitamas » Mie, 03 Octombrie '12, ora 18:01

Cele maimulte LUGuri si comunitati online au cate un topic pt trenuri, si ma gandeam ca din moment ce unii au trenuri, altii vor avea iar altii au pareri, ar fi bine sa incepem sa discutam.
Subiectul topicului* nu este cui ii plac trenurile, ci vom dezbate care seturi/sisteme ce avantaje/dezavantaje au, posesorii de seturi vor sfatui viitori posesori, vom despica firul in patru in legatura cu seturile/sistemele noi si vechi, etc etc.

Ce apartine de categoria "trenuri"?
  • RC
    9V
    12V
    4.5V
    Monorail (l-am inclus fiindca e folosit ca tren la multe MOCuri)
    Material suplimentar
daca am uitat de careva, pls scuzati-ma

Ii rog pe toti membri, si pe cei mai tinerei dar si pe cei cu o varsta respectabila, sa respecte cateva reguli simple:
  • suntem interesati de motivarea parerii mai tare decat de parerea in sine, deci va rugam motivati tot ceea e spuneti
    daca aveti ceva de spus si nu apartine de subiect, va rugam sa postati in alt subiect, la chat sau in PM
    comentariul oricui e binevenit, chiar si al celora care n-au idee de trenuri dar sa fie legat de subiect
In speranta ca acest topic va fi un succes, dau primul avant: 9V vs RC

*pleonasm
Follow LapsiKocka - Instagram - Youtube - Facebook

gallgeorge
gură spartă
gură spartă

Re: Lego Trains

Mesaj de gallgeorge » Mie, 03 Octombrie '12, ora 19:29

Parerea mea e ca nu exista termen de comparatie intre trenurile 9V si RC. In primul rand, trenurile de 9V par mult mai realiste decat cele RC, care sunt mai " de jucarie".( consider ca Maersk, Santa Fe Superchief, BNSF fac parte din categoria 9V).Al doilea lucru interesant: sinele de 9V arata mult mai frumos cu partea aceea metalica, par mai realiste.De asemenea, costul motorizarii unui tren cu un motor de 9V este mult mai mic decat piesele necesare pentru RC si nu mai trebuie folosite 9 baterii, care se consuma repede.In plus, la un tren gen Maersk, acea baza 9V se potriveste perfect la locomotiva, fara sa mai fie necesare battery box, motoare, receivere.

Dezavantajele la 9V ar fi urmatoarele: Sinele 9V( in special cele drepte/macaz) sunt foarte greu de gasit.De asemenea, e putin mai greu sa controlezi trenurile cu acel panou de comanda decat cu o telecomanda PF.

Multumesc!

alin.darie
comunicativ
comunicativ

Mesaj de alin.darie » Mie, 03 Octombrie '12, ora 19:44

din fericire tocmai ai facut tu o comparatie, foarte folositoare de altfel. Ar fi foarte dragut daca din posesorii celorlalte sisteme ar detalia ce presupun fiecare, eventual si cu poze, pt cei care inca nu au intrat in lumea trenurilor, dar se pregatesc

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Mie, 03 Octombrie '12, ora 19:56

Desi nu am niciun set de Trains, din punctul meu de vedere 9V are numai avantaje (si un singur dezavantaj).
In primul rand, faci o gramada de economie de spatiu, pentru ca nu te mai complici cu battery box, receiver :D
Ca si dezavantaj: nu se mai produc si sunt scumpe :(

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Mesaj de N33 » Mie, 03 Octombrie '12, ora 22:25

Eu,fiind posesor de trenuri din 3 categorii (4,5V;9V si RC) pot sa va spun ca partea rea cu 9V este ca sinele nu pot fi legate oricum,pentru ca faci scurt circuit si mai multe trenuri pot fin controlate doar de o data la cele 9V.

La cele RC nu sunt probleme de acest gen.Inca un avantaj la RC este ca nu esti legat de motorul de tren,poti sa pui ori ce motor vrei (asta este folositor mai ales la MOCuit),adica daca va uitati la locomotiva LDH25 facuta de mine (la MOCuri,pentru cine nu stie) nu prea incape un alt tip de motor,doar cel M.Locomotivele pe aburi nu prea pot fi facute cu motoare de tren pentru ca se blocleaza (chestia aia care misca rotile;pe maghiara hajtofa.scz nu stiu cum se numeste).Pot sa va spun un exemplu concret: Emerald night (ar carui sunt mandru posesor) nu merge prea bine in spate,pentru ca se blocheaza ..... alea roflol

Din pacate nu pot sa pun poze din 2 motive:nu sunt in Ro si este cam greu sa intru in camera aia pentru ca este in renovare.

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Mie, 03 Octombrie '12, ora 22:41

(chestia aia care misca rotile;pe maghiara hajtofa.scz nu stiu cum se numeste)
biela conductoare (en: driving rod; de: antribstangen) ;)
Imagine
si iata LDH25, se poate vedea biela care leaga cele doua roti
Imagine
si desigur LDH25 -de N33

daca imi permiteti, maine sau poimaine, in functie de mesajele pe care le postati, voi face o sinteza in cadrul RC vs 9V

acum sa postez si ceea ce am eu de zis. mentionez ca nu detin niciun set Trains, insa le-am studiat in amanuntime, am citit multe reviewuri, am vizionat filmulete etc

RC:
avantaje: motorizare mai usoara/convenabila/practica cu PF; independenta de calea de rulare=>mai multe trenuri controlate in parte pe sine dispuse dupa bunul plac; putere mai mare; pericol de electrocutare inexistent
dezavantaje: ditamai cutie de baterii si componente PF, cu 9 baterii/acumulatori limitati d.p.d.v. energetic;

9V
avantaje: energie nelimitata; componente putine si mici(motor+lumini);
dezavantaje: dependenta de calea de rulare, de motor; dispunere a sinelor limitata de borne; pericol de electrocutare

Starlight
guraliv
guraliv

Mesaj de Starlight » Joi, 04 Octombrie '12, ora 12:24

@n33 - ai incercat sa motorizezi EN-ul cu motorul clasic de tren ? Vezi ca EN a fost conceput sa fie motorizat cu un motor xl care aplica tractiunea pe rotile cu biela si asa merge foarte bine si in fata si in spate, cel putin pana acum n-am reusit sa-l fac sa deraieze, nici macar cand trece peste macaz cu spatele.

Inca ceva, nu s-a discutat despre flexible tracks. Multi spun ca-s o prostie, si poate au dreptate, dar depinde foarte mult felul in care le folosesti. E adevarat ca nu sunt realiste si sunetul trenului cand trece peste ele e "nasol", dar sugestia mea atunci cand construiti un layout este sa nu folositi mai mult de 2-3 flexible tracks una dupa alta. Curbele trebuie facute cu "curved rails" care se gasesc doar in setul 7895(cel cu macaze) in cantitate prea mica din pacate. In schimb curved rails se pot procura la preturi ok in cantitati mari de pe bricklink. Marea problema legata de RC trains ramane procurarea de sine drepte "straight rails" care sunt foarte scumpe la bucata(in jur de 2 euro bucata pe bricklink) iar 8 bucati din setul 7499(care-ti baga pe gat o tona de flexible tracks de care n-ai nevoie) vin tot la acelasi pret(~2 euro/bucata).

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Joi, 04 Octombrie '12, ora 14:26

pericol de electrocutare
Sa vad cum te electrocutezi tu cu 9v... poate daca lingi sinele roflol
Dar nu stiu ce se intampla daca ai mai multe trenuri,cred ca creste curentul (I) si atunci poate este pericol de electrocutare pentru copii mici,care au pielea subtire.
@n33 - ai incercat sa motorizezi EN-ul cu motorul clasic de tren ?
Nu,pentru ca nu am vazut rostul,daca a fost conceput sa fie motorizat cu un XL.Oricum stiu,ca am incercat ca este foarte greu de impins (cu o alta locomotiva).Deci nu de geaba au pus XLul. :D

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Joi, 04 Octombrie '12, ora 16:28

N33 scrie:
pericol de electrocutare
Sa vad cum te electrocutezi tu cu 9v... poate daca lingi sinele roflol
Dar nu stiu ce se intampla daca ai mai multe trenuri,cred ca creste curentul (I) si atunci poate este pericol de electrocutare pentru copii mici,care au pielea subtire.
eu ma refeream la faptul ca trebuie sa bagi stecherul in priza si alte deastea. eu n-as lasa un copil mai mic de 10 ani sa umble cu 9V. la RC stiu sigur ca nu moare de la baterii... la 9V, cine stie, poate face vreo prostie sau e neatent si cand se conecteaza la 220V ... cu RC sti sigur ca nu se apropie de priza :)

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Joi, 04 Octombrie '12, ora 23:52

Da,scoate priza din perete si leaga de cablu roflol Poate baga direct in tabloul de 400 V roflol

Nu trebuie sa exageram ... Eu ma gandesc daca sunt multe trenuri si consuma toate doar 9V si au xx ohm atunci cresc curenti. (I=U/R asa poate fi calculat) Cred ca asa iti poate da un shock mic :p

tonicodrea
gură spartă
gură spartă

Mesaj de tonicodrea » Vin, 05 Octombrie '12, ora 15:04

Eu zic ca 9V sunt mai bune,mai realistice,mai interesante,dar greu cu motorizarea :? Si faza cu sinele,daca imi iau vre-un 9V am sa ii ling sinele!!!!!!! roflol roflol roflol RC sunt mai usor de motorizat,dar nu prea realistice... :?

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Vin, 05 Octombrie '12, ora 16:47

tonicodrea scrie:Eu zic ca 9V sunt mai bune,mai realistice,mai interesante,dar greu cu motorizarea :? Si faza cu sinele,daca imi iau vre-un 9V am sa ii ling sinele!!!!!!! roflol roflol roflol RC sunt mai usor de motorizat,dar nu prea realistice... :?
realismul tine de design, nu de sistem. acum vorbim despre sisteme
despre design vom vorbi mai tarziu, mai intai sa terminam cu tema aceasta :)

tonicodrea
gură spartă
gură spartă

Mesaj de tonicodrea » Vin, 05 Octombrie '12, ora 16:48

Ok,9V RULES!!!!!!!!!!!!!!!!!!! roflol

lapsanszkitamas
gură spartă
gură spartă

Mesaj de lapsanszkitamas » Sâm, 06 Octombrie '12, ora 09:42

(I=U/R asa poate fi calculat)
dar atunci I (intensitatea) scade, si e logic: cu cat mai multe trenuri merg pe un layout cu atat le v-a scadea viteza si puterea motoarelor

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Sâm, 06 Octombrie '12, ora 13:00

Scade viteza, puterea pentru ca creste rezistenta... normal ca creste, din moment ce introduci in circuit tot mai multe bobine (din motorase) :)

Ce mult as vrea Metroliner-ul clasic :((