Brat motorizat PF+Pneumatic (versiune 0.1) :)

Scrie răspuns
geo2087
gură spartă
gură spartă

Brat motorizat PF+Pneumatic (versiune 0.1) :)

Mesaj de geo2087 » Lun, 21 Mai '12, ora 14:12

Am incercat weekendul acesta sa fac un fel de brat motorizat si uitati mai jos ce a iesit :)
[flickr]7240691188[/flickr]
[flickr]7240691390[/flickr]
[flickr]7240691820[/flickr]

Asta este "mana":
[flickr]7240692252[/flickr]
[flickr]7240695326[/flickr]
[flickr]7240695520[/flickr]

Felul in care este construita ii ofera flexibilitate, putand apuca destul de bine obiecte cu diverse forme. Este actionata pneumatic, cu ajutorul unui "compresor" :)
[flickr]7240696478[/flickr]
Aceasta se poate roti datorita unui Turntable, care este motorizat la capatul bratului, de un motor M, iar energia este transferata de-a lungul bratului, dupa cum vedeti in pozele de mai jos:
[flickr]7240692812[/flickr]
[flickr]7240693338[/flickr]
[flickr]7240693598[/flickr]
[flickr]7240693894[/flickr]
[flickr]7240694438[/flickr]
Are doar doua articulatii, una la "incheietura" si inca una la "cot", actionate de niste LA-uri:
incheietura: 2X LA, actionate de un motor M [flickr]7240693064[/flickr]
cotul: 4X LA, doua cate doua, deasupra si dedesubt, 2 trag, in timp ce celelalte imping, toate actionate de un motor XL:
[flickr]7240691390[/flickr]
[flickr]7240693598[/flickr]

Voi face si un filmulet cand voi avea ceva timp. Se misca destul de greu...
Mai am mult de munca la el, asa ca nu fiti prea rai :p roflol

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Re: Brat motorizat PF+Pneumatic (versiune 0.1) :)

Mesaj de N33 » Lun, 21 Mai '12, ora 16:15

Cred ca mai ai ce lucra la el.
"cotul" este destul de bine dar "mana" nu imi place deloc,poti sa ii dai mai multa sensilibilitate cu un motor M legat la un melc care este pus printre rotile dintate.

Vreau sa vad filmuletul apoi mai comentez.

Razvy_cluj_ro
gură spartă
gură spartă

Mesaj de Razvy_cluj_ro » Lun, 21 Mai '12, ora 18:18

Mie nu mi se pare ca arata ca o mana, dar imi place cum arata asa dezgolita, se pot vedea toate detaliile tehnice, care din spusele tale si dupa parerea mea sunt foarte bune! E mare, complexa si functionala (asta nu sunt chiar sigur ;) ) . Tot ce mai trebuie e sa o mai aranjezi putin.
Bravo!

thedutch21
gură spartă
gură spartă

Mesaj de thedutch21 » Lun, 21 Mai '12, ora 20:15

Superb! mie unul imi place...ce-i drept sunt si fascinat de robotica, asa ca mi se pare foarte reusit proiectul tau. Poate nu arata foarte bine ca design, dar ca functionalitate pare a fi ok. Astept un filmulet sa ma conving de asta :D
Am vazut si pe youtube cateva modele, dar se bazau mai mult pe pneumatice. Personal apreciez mai mult pe cele cu motorase si actuatoare, pentru ca stiu ca sunt mai greu de construit.
Bravo! :)

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Lun, 21 Mai '12, ora 21:00

Am vazut si pe youtube cateva modele, dar se bazau mai mult pe pneumatice. Personal apreciez mai mult pe cele cu motorase si actuatoare, pentru ca stiu ca sunt mai greu de construit.
Cel mai bine ar fi cu motoare servo (nu am chef nici timp sa explic de ce).Pneumaticele sunt bune daca un brat trebuie sa ajunga in 2 poziti (adica sus si jos sau ceva asemanator).Cu actuatoare iese bine dar daca nu pot fi folosite atunci incearca cu piesele alea dintate (nu stiu denumirea oficiala in romana): http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=3743

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Lun, 21 Mai '12, ora 21:21

N33 scrie:Cel mai bine ar fi cu motoare servo (nu am chef nici timp sa explic de ce).Pneumaticele sunt bune daca un brat trebuie sa ajunga in 2 poziti (adica sus si jos sau ceva asemanator).Cu actuatoare iese bine dar daca nu pot fi folosite atunci incearca cu piesele alea dintate (nu stiu denumirea oficiala in romana): http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=3743
De unde atata servo? :p Ar fi prea simplu atunci, eu m-am chinuit cu ce am avut la dispozitie. Intr-adevar, cu pneumatice nu prea merge, doar daca cumva ar inventa astia de la Lego ceva valve cu robinet roflol sau ceva de genul ca sa poata fi reglata presiunea catre fiecare cilindru :) In situatia actuala e greu sa reglezi o anumita pozitie, in principiu merge doar sus-jos, cu miscari foarte bruste. Daca aveam multi cilindri iesea mult mai compact totul si mult mai mobil (si cel mai probabil mult mai usor :p cred ca are vreo 2-3 kg)

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Lun, 21 Mai '12, ora 21:26

thedutch21 scrie:Superb! mie unul imi place...ce-i drept sunt si fascinat de robotica, asa ca mi se pare foarte reusit proiectul tau. Poate nu arata foarte bine ca design, dar ca functionalitate pare a fi ok. Astept un filmulet sa ma conving de asta :D
Multumesc pentru aprecieri :D, voi incerca o versiune mai compacta, plus ca trebuie sa studiez niste articulatii, nu am mai facut de multa vreme fizica, mecanica.

N33
gură spartă
gură spartă

Mesaj de N33 » Lun, 21 Mai '12, ora 22:30

plus ca trebuie sa studiez niste articulatii, nu am mai facut de multa vreme fizica, mecanica.
Ce trebuie tu sa studiezi este o mana umana :p

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Lun, 21 Mai '12, ora 23:35

N33 scrie:
plus ca trebuie sa studiez niste articulatii, nu am mai facut de multa vreme fizica, mecanica.
Ce trebuie tu sa studiezi este o mana umana :p
Nu am avut niciodata intentia sa fac o mana umana :p Nici nu as putea sa fac.

LaGrange
comunicativ
comunicativ

Mesaj de LaGrange » Mar, 22 Mai '12, ora 15:34

Asa ceva (si cat de mult mai apropiat de o mana umana) as fi vrut/inca mai vreau sa fac pentru licenta la facultate. Oricum, e un bun inceput. Totusi, cred ca daca umbli la estetica va deveni atat de greu incat nu va mai face ceva. Cum planuiesti sa-l dezvolti? Caci daca excluzi sistemele pneumatice, va deveni foarte interesant.
Now for wrath. Now for ruin. And the red dawn!

geo2087
gură spartă
gură spartă

Mesaj de geo2087 » Mar, 22 Mai '12, ora 15:52

LaGrange scrie:Asa ceva (si cat de mult mai apropiat de o mana umana) as fi vrut/inca mai vreau sa fac pentru licenta la facultate. Oricum, e un bun inceput. Totusi, cred ca daca umbli la estetica va deveni atat de greu incat nu va mai face ceva. Cum planuiesti sa-l dezvolti? Caci daca excluzi sistemele pneumatice, va deveni foarte interesant.
Ei, momentan a fost doar un exercitiu. Vreau sa il fac mai compact, dar tot cu LA-urile, momentan. Poate ii mai scade din greutate. Intr-adevar, daca mai fac ceva la estetica, nu va mai fi deloc functional :) Pe viitor, pana la iarna, vreau sa imi iau si un NXT 2, poate reusesc sa fac ceva cu servomotoarele acelea si cu senzorii.