Trial Truck: DAC 16.550

Scrie răspuns
Sergiu
vorbăreț
vorbăreț

Trial Truck: DAC 16.550

Mesaj de Sergiu » Mar, 26 Aprilie '11, ora 10:41

Intrucat primul meu MOC avea performante foarte slabe atat pe drum bun cat si teren accidentat, m-am hotarat sa construiesc un camion de trial, mai exact unul cu un design bazat pe cel al camioului de raliu DAC 16.550.

Imagine
(click pe poze pt. versiunea mai mare)

Pentru osii m-am folosit de design-ul lui Zblj pentru osii "portal", dar l-am adaptat destul de mult pentru a avea suspensie pendulara, cu un sistem de echilibrare in intregime mecanic, fara arcuri sau amoritzoare ce leaga impreuna cele doua osii. Astfel camionul are o stabilitate buna pe teren accidentat, dar si pe drum bun. Osiile sunt sustinute de placi turnante pe ambele parti pentru a creste cat mai mult eficienta transmisiei.

Imagine

Camionul este propulsat de doua motoare PF XL, fiecare actionand propria osie si reductoarele respective. Raportul final al transmisiei este de 5:1, un pic prea mic pentru greutatea camionului si de aceia toata transmisia este lubrefiata, dar chiar si asa pe pante mai abrupte se descurca destul de greu, in special cu cabina montata.

Imagine

Alte functii ale camionului sunt directia cu cremaliera, actionata de un motor PF Medium, motorul V10 cu ventilator functional, actionat de un motor PF Medium cuplat la motoarele pentru propulsie, si cabina cu usi ce se deschid. Cabina are design simplu pentru a mentine greutatea cat mai mica, insa din cauza ca m-am grabit sa o termin, nu este foarte bine prinsa de sasiu.

Imagine

Am participat cu acest camion si la un concurs de fizica "Pasi pe urmele lui Edison", dar nu am avut la fel de mult succes ca si cu autobasculanta 4x4, cu care am luat locul I dar la un alt concurs de fizica. Varianta cu roata de rezerva in spate este varianta cu care am fost la consurs.

Aici puteti vedea o prezentare video, ilustrand functiile camionului si performantele foarte bune pe teren accidentat:

Puteti vedea mai multe fotografii aici: BrickShelf
Pentru cei interesati am facut si un model 3D, pe care il puteti descarca aici: Fisier .L3B

Sper sa va placa si astept parerile voastre.

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Re: Trial Truck: DAC 16.550

Mesaj de N33 » Mar, 26 Aprilie '11, ora 11:25

Salut
Frumoasa masina,aproape perfecta ,dupa parerea mea e cam inceata ( din cauza motorului mic ... cred )
In rest este un mechanism interesant si bine gandit !!!
Poate daca puneai ceva pe spatele camionului ar fi mai interesant (asta e doar parerea mea .. )
Mult noroc si mai construieste !! :D

legowako
guraliv
guraliv

Mesaj de legowako » Mar, 26 Aprilie '11, ora 14:31

Salut salut
Frumos si ordonat lucrat iti sugerez sa adaptezi de exemplu un gearbox automat la sistemul actual ceva simplu cu 2 viteze una cea de acum si cealalta adaptata la putere mai mare .Iti sugerez designul asta http://sariel.pl/2009/04/2-speed-automatic-gearbox/ pentru ca l-am folosit cu succes in multe offroad-uri
.Ai putea sa faci o poza la cutia de viteze actuala pentru ca sunt curios ce sistem ai utilizat wormgear roti dintate simple sau e mixt
Inca o data felicitari pentru ca nu e usor sa construiesti asa ceva

Sergiu
vorbăreț
vorbăreț

Mesaj de Sergiu » Mar, 26 Aprilie '11, ora 19:27

Ma bucur ca va place camionul.

@N33
Initial m-am gandit sa acopar spatele camionului, dar pana la urma am intrat in criza de timp si in orice caz doar adauga greutate in plus, fiind deja destul de greu. Am preferat performanta in favoarea aspectului.
In ceea ce priveste viteza, la un camion trial de aceste dimensiuni nu prea ai cum sa il faci mai rapid.

@legowako
Idea cu cutia de viteza este destul de interesanta, o s-o testez un pic pe cea automata, dar nu cred sa mearga deoarece motoarele nu cred ca se invart suficient de repede pentru a schimba vitezele bine si nici nu pare suficient de rezistenta. Aceasta cutie de viteza ar fi mai buna pentru un camion de trial.
Aici este o fotografie cu transmisia(destul de uzata).

PS: Ati fi interesati sa organizam o competitie de trial?

N33
gură spartă
gură spartă
Judet: Maramures

Mesaj de N33 » Mar, 26 Aprilie '11, ora 20:22

Da dar nu am LEGO tehnic,nu am cu ce sa ma inscriu :((
In general este o idee foarte buna !!!!
Mult noroc !!!

dinutu
gură spartă
gură spartă

Mesaj de dinutu » Lun, 09 Mai '11, ora 23:17

:) Dupa ce voi face o comanda pe bricklink, si veti mai astepta vreo 3 luni ( ma misc mai greu cu lego-ul ) cred ca voi construii si eu un camions. Am vazut acest camionas inainte sa fie cabina gata si va spun ca arata excelent! Este si foarte inteligent! Bravo Sergiu, am auzit ca lucrezi la un nou proiect, deabia il asteptam!
Succes in contiunare!
Va salut si va respect,
Dinu Busegeanu

I just want de best, the best or nothing!

clara
gură spartă
gură spartă

Mesaj de clara » Sâm, 18 Iunie '11, ora 14:36

e fain si ai facut bine ca ai pus power function
LEGO ORIGINAL LA PRETURI MICI: viewtopic.php?f=6&t=519
City hall i want you!