(click pe poze pt. versiunea mai mare)
Pentru osii m-am folosit de design-ul lui Zblj pentru osii "portal", dar l-am adaptat destul de mult pentru a avea suspensie pendulara, cu un sistem de echilibrare in intregime mecanic, fara arcuri sau amoritzoare ce leaga impreuna cele doua osii. Astfel camionul are o stabilitate buna pe teren accidentat, dar si pe drum bun. Osiile sunt sustinute de placi turnante pe ambele parti pentru a creste cat mai mult eficienta transmisiei.
Camionul este propulsat de doua motoare PF XL, fiecare actionand propria osie si reductoarele respective. Raportul final al transmisiei este de 5:1, un pic prea mic pentru greutatea camionului si de aceia toata transmisia este lubrefiata, dar chiar si asa pe pante mai abrupte se descurca destul de greu, in special cu cabina montata.
Alte functii ale camionului sunt directia cu cremaliera, actionata de un motor PF Medium, motorul V10 cu ventilator functional, actionat de un motor PF Medium cuplat la motoarele pentru propulsie, si cabina cu usi ce se deschid. Cabina are design simplu pentru a mentine greutatea cat mai mica, insa din cauza ca m-am grabit sa o termin, nu este foarte bine prinsa de sasiu.
Am participat cu acest camion si la un concurs de fizica "Pasi pe urmele lui Edison", dar nu am avut la fel de mult succes ca si cu autobasculanta 4x4, cu care am luat locul I dar la un alt concurs de fizica. Varianta cu roata de rezerva in spate este varianta cu care am fost la consurs.
Aici puteti vedea o prezentare video, ilustrand functiile camionului si performantele foarte bune pe teren accidentat:
Puteti vedea mai multe fotografii aici: BrickShelf
Pentru cei interesati am facut si un model 3D, pe care il puteti descarca aici: Fisier .L3B
Sper sa va placa si astept parerile voastre.